ESOK-hanke 2006-2011

6.3 Hakijat, joilla on kuulovamma

Valintakokeessa hakijan tulisi saada tarpeen mukaan käyttöönsä

  • kuulemisen apuvälineet (FM-laite, ryhmäkuuntelulaite, induktiosilmukka),
  • meluton tila, jossa on lyhyt jälkikaiunta-aika,
  • ohjeet ja tehtävät selvästi esitettynä ja kirjallisesti,
  • viittomakielen, viitotun puheen tai kirjoitustulkki.

Kuulovammaisella hakijalla tarkoitetaan huonokuuloista, kuuroutunutta ja sisäkorvaistutetta käyttävää henkilöä.

Huonokuuloinen henkilö kommunikoi yleensä puheella ja käyttää kuulemisessaan apuvälineenä kuulokojetta. Joillakin kuulovammaisilla on käytössään sisäkorvaistute.

Kuuroutunut on henkilö, joka on menettänyt kuulonsa puheen oppimisen jälkeen. Hän kommunikoi useimmiten puheella ja käyttää tarvittaessa tulkkia.

Lisäksi monet huonokuuloiset ja sisäkorvaistutetta käyttävät henkilöt voivat käyttää muita teknisiä apuvälineitä, kuten FM-laitetta, ryhmäkuuntelulaitetta tai induktiosilmukkaa, jos sellainen on asennettu tilaan.

Huonokuuloisen ja sisäkorvaistutetta käyttävän henkilön kuulemista hankaloittavat kaikuisat tilat, suuret ryhmät ja taustahäly, joka syntyy ilmastointilaitteista, loisteputkista sekä muiden henkilöiden ja ympäristön tuottamista äänistä.

Tilojen akustiikkaa voidaan parantaa äänieristyslevyillä. Tuolien ja pöytien jalkojen alle voi laittaa pehmusteet, jotka hiljentävät niiden siirtämisestä aiheutuvaa hälyä.


Jos valintakoe pidetään suuressa tilassa, tulisi ensisijaisen äänensiirtoratkaisun olla induktiosilmukka. Jotkut huonokuuloiset saattavat käyttää FM-laitetta, jossa ääni siirtyy lähetinmikrofonista erilliseen vastaanotinyksikköön. FM-laite soveltuu kuitenkin vain sellaisiin tilanteisiin, joissa tilassa on yksi huonokuuloinen. Yleisissä tiloissa tulee käyttää äänentoistojärjestelmää, vaikka niissä ei olisikaan induktiosilmukkaa.

Koetilaisuuden valvojan pitää varmistaa, että valintakokeen alussa annettavat yleisohjeet kuulevat kaikki tai että ne jaetaan kirjallisesti.

Kuulovammaisen hakijan paikan on hyvä olla eturivillä, jotta kuuleminen ja huuliltaluku helpottuisivat.

Kuulovammaisella hakijalla on oikeus tulkin käyttöön kaikissa koetilanteissa. Tarvittaessa lisäaika ja tulkin käyttö on otettava huomioon ryhmätilanteissa sekä käytettäessä av-materiaalia, esimerkiksi videoita.

Ryhmähaastatteluissa ja muissa tulkattavissa tilanteissa tulkeille on varattava selkeä oma paikka. Useimmiten tulkkeja on kaksi, ja he tarvitsevat oman tilansa. Kirjoitustulkeille on välttämätöntä varata pöytätilat ja säädettävät tuolit.

Sisältö