ESOK-hanke 2006-2011

Elinikäisen oppimisen Inclusion-hanke

Inclusion-hankkeen tavoitteena on selvittää, miten hyvin Elinikäisen oppimisen ohjelma (LLP) on onnistunut tukemaan huono-osaisia ryhmiä ja miten ohjelmista voisi saada entistä osallistavampia.

Inclusion-hanke käynnistyi innostavalla seminaarilla

Ensimmäinen Inclusion-hankkeen seminaari - Think! Open your mind... kokosi Helsinkiin lähes 60 osanottajaa 13 kumppanuusmaasta 11.6. 2010. Arkkitehtonisesti uudistunut Kansainvälisen liikkuvuuden ja yhteistyön keskus CIMO tarjosi seminaarille miellyttävät tilat. Tapahtuman järjestelyistä CIMO:ssa vastannut Eija Wilén iloitsi seminaarin suosiosta ja Inclusion-hankkeen vauhdikkaasta käynnistymisestä.

Seminaariyleisöä

Seminaarin avasi Kursat Levent Egriboz, Ison-Britannian Elinikäisen oppimisen ohjelman (Lifelong Learning Programme, LLP) kansallisen toimiston (ECOTEC) johtaja. Hän kertoi, että Inclusion-hanke pyrkii kehittämään LLP-ohjelmaa avoimemmaksi kaikille.

Kiteytettynä Inclusion-hankkeen tehtäviä ovat aliedustuksen piirteiden tunnistaminen, siirrettäviksi sopivien hyvien käytäntöjen kokoaminen ja levittäminen elinikäisen oppimisen ohjelman kattavasti sekä poliittisen tason toimijoihin vaikuttaminen.

Levent Egriboz kertoi myös Eurooppa 2020: Älykkään, kestävän ja osallistavan kasvun strategiasta luontevana kokonaisuutena Inclusion-hankkeelle.

Geraldine Libreau Euroopan komissiosta käsitteli puheenvuorossaan yhdenvertaisten mahdollisuuksien ja osallisuuden käytännön todellisuutta Euroopassa. Huono-osaisten ryhmien vähäinen osallistuminen varhaiskasvatukseen ja aikuiskoulutukseen ovat tosiasia. Ikääntyvän väestön ja lisääntyvän maahanmuuton, digitaalisen kuilun ja globalisaation sekä talouskriisin Euroopassa Inkluusio-hankkeelta toivotaan aliedustettujen ryhmien tunnistamista ja menetelmien kehittämistä koulutuksen saavutettavuuden edistämiseksi.

Valtaosa seminaaripäivästä käytettiin tiiviissä työpajoissa osallisuuden merkityksen, esteiden ja edistämisen käsittelyyn sekä LLP-ohjelmien mahdollisuuksien podintaan. Työpajoissa keskusteltiin vilkkaasti inkluusiosta eri maissa ja LLP-ohjelmissa.

Työpaja

Kokonaisuudessaan seminaari oli hyvin suunniteltu ja taiten toteutettu. Konferenssikonkaritkin saivat uusia ideoita sovellettavaksi omassa työssään. Yleisvaikutelmaksi jäi, että monet osanottajista olisivat mielellään käyttäneet toisenkin päivän tiedon ja kokemusten jakamiseen.

Osallistu Inclusion-hankkeeseen!

Inclusion-hankkeen sivulla voit saada tietoa ja osallistua keskusteluun monin tavoin:

  • lue ja tiedota kiinnostavista tilaisuuksista tapahtumakalenterin kautta
  • tilaa Inclusion-uutiskirje
  • osallistu Inclusion-hankkeeseen Twitter:issä
  • perehdy esimerkkikuvauksiin
  • tutustu hyödyllisiin tietolähteisiin ja linkkeihin.

Jos olet ollut mukana inklusiivisessa hankkeessa, on Inclusion-hankeen vetäjä, Rebecca Fothergill (Rebecca.fothergill@ecotec.com) kiinostunut kuulumisistasi.

Tietolähteitä