ESOK-hanke 2006-2011

Palautekooste

Yhdessä eteenpäin –seminaarin ilmoittautumislomakkeen palautekooste, 23 vastausta

ESOK-verkoston työ koetaan mielekkääksi. Jotkut ovat vasta tutustuneet hankkeeseen ja kokevat muun muassa hankkeen internet-sivuilta saadun tiedon hyödylliseksi.

"Olen ollut aiemmin seminaarissa ja hyödyntänyt verkossa olevaa tietoa."
"Haluisin tutustua hankkeeseen nyt paremmin ja sen jälkeen käydä keskustelua mahdollisuuksista enemmän."

Verkoston tekemän työn jatkaminen koetaan tärkeäksi, mutta konkreettisia ehdotuksia hankkeen päättymisen (kevät 2011) jälkeen on vaikeaa vielä tässä vaiheessa ideoida. Joka tapauksessa toivotaan, että esteettömyyden edistämisestä tulisi osa kaikkien korkeakoulujen vakiintunutta toimintaa.

"Toivoisin, että ESOK-verkostosta kasvaisi esteettömyystietoa korkeakoulukentälle ja -kentältä levittävä ja tuottava, asenteita muokkaava ja kansallisesti vaikuttava verkosto, joka kuuluu ja jota kuunnellaan."

Tulevaisuudelta toivotaan myös selkeämpää yhteistyötä korkeakoulujen kesken ja keskustelevaa verkostoa näiden välillä. Rahoituksen osalta toivotaan, että esteettömyyden edistäminen turvattaisiin muutenkin kuin hetkellisillä hankkeilla. Henkilökunnalle toivotaan lisää koulutusmahdollisuuksia ja –resursseja, mutta myös opiskelijatoiminta tulisi huomioida.

Osa vastaajista arvioi korkeakoulunsa esteettömyydessä olevan vielä paljon tekemistä tai että siihen ei ole reagoitu ollenkaan. Korkeakouluille toivotaan yhteistä toimintasuunnitelmaa, jotta esteettömyystyö kehittyisi ja etenisi.

"Korkeakoulullamme ei ole vielä esteettömyysohjeistusta."
"Korkeakouluilla on aivan liian paljon vapautta esteettömyysasioissa. Jotkut koulut hoitavat asiat hyvin, jotkut ei ollenkaan."

Esteettömyyden tarve tunnistetaan myös sosiaalisena alueena.

"Olen tuonut esteettömyyttä esille useita vuosia ja tuntuu kuin sanomani menisivät kuuroille korville."
"Miten mitataan asenteiden esteettömyyttä?"

Esteettömyyden toteuttamiseen toivotaan avuksi myös konkreettisia esimerkkejä ja raportteja jo toteutuneista ratkaisuista.

Tiivistelmä: Verkostolta toivotaan tulevaisuudessa selkeää yhteistyötä kaikkien korkeakoulujen kanssa, sekä yhteistä ohjeistusta esteettömyyden toteuttamiseksi. Halukkuutta, näkemyksiä, toiveita ja rohkeutta löytyy asian ajamiseen.