ESOK-hanke 2006-2011

Viimeinen kurotus

Takana kolme hienoa kuukautta ja huomenna on jälleen uusi päivä.
Lanka katkeaa

Työskentelen tänään maanantaina 28.2.2011 viimeistä päivää ESOK-hankkeen harjoittelijana. Harjoitteluni on kestänyt kolme kuukautta, minkä aikana olen vastannut ESOK-portaalin ylläpitämisestä ja sisällön tuottamisesta artikkeleiden, haastatteluiden, uutisten ja erilaisten päivitysten muodossa.

Olen myös vastannut sidosryhmäviestinnästä ja osallistunut eri kokouksiin ja keskusteluihin, joissa on käsitelty esteettömyyttä ja tuotettu hyviä käytäntöjä edistämään sitä. Olin myös mukana järjestämässä kevään ESOK-seminaaria Yhdessä eteenpäin 2.2.2011 Helsingissä.

Harjoittelu ja nykyinen työkuvani loppuu, mutta työt ESOKin parissa jatkuvat. Seuraava projektini on tuottaa toukokuun kansainväliseen esteettömyysseminaariin osallistujille jaettava esite.

Opiskeluni jatkuvat vielä kevään ajan, sillä työn ohella kirjoitan graduani kotimaisen kirjallisuuden oppiaineeseen Turun yliopistossa.

Kiitän monista palautteista, joita olen saanut kirjoittamieni artikkeleiden myötä. On ollut ilo verkostoitua ja tavata esteettömyyskentällä vaikuttavia ihmisiä eri puolelta Suomea.

Asia, jonka opin harjoitteluni yhteydessä esteettömyydestä, on se, että esteettömyys ei toteudu itsestään. Parhaimmassa tapauksessa sen pitäisi toteutua, mutta tosi asiassa sitä pitää vaatia ja sen eteen pitää tehdä töitä.

Toinen hyvä nyrkkisääntö on, että esteettömyys koskee jokaista ja jokainen osallistuu esteettömyyden tuottamiseen. Myöskään korkeakoulukentällä esteettömyys ei ole vain erityisjärjestelyjä, vaan se on sujuvaa elämää, opiskelua, ymmärtämistä, ymmärretyksi tulemista ja kommunikointia.

Jonkinlainen haaste onkin saada päättäjät ymmärtämään se, että esteettömyys ei ole vain erityisryhmiä varten, vaan hyvät käytännöt voivat hyödyttää jokaista yhteisön jäsentä:

Jos jokin opetustarkoitukseen tuotettu teksti tai kaavio tuntuu myös luennoitsijan mielestä vaikeasti ymmärrettävältä, silloin se todennäköisesti on sitä. Jos luennoitsija viittaa vieraskieliseen vaikeaselkoiseen artikkeliin, niin todennäköisesti se on myös muiden mielestä vaikeaselkoinen. Joitakin asioita pitää miettiä uudestaan ja pystyä tarkastelemaan kriittisesti omia metodejaan ja aineistojaan.

Tulevaisuudessa ESOK-portaalin päivittämisestä tulee vastaamaan ainakin Tampereen ammattikorkeakoulu. Kaikkea hyvää heille ja teille!


Otto Myöhänen
HuK, korkeakouluharjoittelija
ESOK-hanke

(Kuka on Otto Myöhänen?)

Artikkelissa käytetty kuva on luvallisesti hankittu osoitteesta http://www.freedigitalphotos.net