ESOK-hanke 2006-2011

Nordic Network for Disability Coordinators koolla Oslossa

Nordic Network for Disability-Coordinators-verkosto koolla Oslossa:


Uusien opiskelun esteettömyyttä edistävien toimintamuotojen etsintä ja hyvien käytäntöjen jakaminen keskeistä Pohjoismaisessa yhteistyössä

Nordic Network for Disability Coordinators-verkoston ohjausryhmä kokoontui 22.-23.11.2010 talvisissa tunnelmissa Oslossa. Ohjausryhmä koostuu vammaisten opiskelijoiden ja erilaisten oppijoiden  palveluiden, lähinnä opintojen ohjauksen parissa toimivista korkeakoulujen työntekijöistä. Ryhmässä ovat edustettuna kaikki Pohjoismaat 1-3 henkilön voimin. Suomesta kokoukseen osallistuivat ESOK-hankkeen koordinoijat Paula Pietilä Turun yliopistosta ja Merja Ylönen Diakista.

Tietojen ja kokemusten vaihto on tärkeä osa yhteistyötä

Kokouksessa todettiin hyvien käytäntöjen ja tiedon vaihdon olevan keskeisiä elementtejä Pohjoismaisessa yhteistyössä. Hyvillä käytännöillä on vaikutusta yksittäisten korkeakoulujen toimintaan, mutta vaikutukset ulottuvat usein myös laajemmalle. korkeakoulupolitiikkaan.  Pohjoismainen yhteistyö kaipaa konkreettisia tavoitteita, jotka tukisivat korkeakoulujen saavutettavuustyössä eri tavoin mukana olevien toimintaa. Saavutettavuustyön asema ja toiminnan muodot vaihtelevat Pohjoismaisella korkeakoulukentällä: Ruotsissa, Tanskassa ja Norjassa korkeakoulut saavat valtiolta tukea eri tavoin vammaisten ja lukivaikeuksisten opiskelijoiden palvelujen järjestämiseen ja opiskelun esteettömyyden edistämiseen. Toisaalta palveluita tarvitsevien opiskelijoiden määrä lisääntyy edelleen kaikissa Pohjoismaissa. Näin ollen verkoston toiminnan tulee tukea korkeakouluissa työskentelevien toimintaa käytännön tasolla ja verkoston toimintaan osallistuminen ei voi vaatia suuria taloudellisia ponnistuksia.

NNDC-verkosto päättikin jatkossa tiivistää yhteydenpitoaan ja tiedonvaihtoa sekä ottaa käyttöön sähköisen viestinnän eri muotoja entistä tehokkaammin.  Yhteispohjoismaisten konferenssien sijaan verkosto panostaa jatkossa kaikille avoimiin opintovierailuihin eri Pohjoismaiden korkeakouluissa. Ensi syksynä on jälleen mahdollisuus opintomatkaan Århusin yliopistoon. Lisäksi tiedotetaan Pohjoismaissa järjestettävistä korkeakoulutuksen esteettömyyttä koskevista seminaareista. Verkosto tarjoaa myös tarvittaessa asiantuntemustaan eri seminaareissa ja tapahtumissa.

NNDC kokoontuu Helsingissä 23 - 25.5. Pohjoismaiden ministerineuvoston seminaarin yhteydessä.

Suomi toimii Pohjoismaiden Ministerineuvoston puheenjohtajana vuoden 2011. Toukokuun lopulla järjestetään Helsingissä Ministerineuvoston seminaari, jonka aiheena on liikkuvuus koulutuksessa. Yksi seminaarin työpajoista käsittelee liikkuvuuden esteitä ja NNDC osallistuu yhdessä suomalaisen ESOK-verkoston kanssa työpajan valmisteluun ja toteutukseen. Samassa yhteydessä järjestetään myös NNDC:n ohjausryhmän kokous ja side-event, jossa kaikilla kiinnostuneilla on mahdollisuus tutustua NNDC:n toimintaan. Tiedotamme asiasta ESOK-portaalissa sekä ESOK-verkostoon ilmoittautuneille.

Ps. Mikäli haluat vielä mukaan ESOK-verkoston postituslistalle ja mahdollisiin toimintoihin, voit ilmoittautua sinne oheisen linkin kautta: https://www.webropol.com/P.aspx?id=464022&cid=87934785