ESOK-hanke 2006-2011

TYY

Tiedote


Arvoisat luennoitsijat,

olemme saaneet tietoomme, ettei kaikkialla Turun yliopistossa toimiteta luentojen powerpoint-esityksiä etukäteen opiskelijoille. Luentomateriaalien toimittaminen etukäteen internetin tai sähköpostin välityksellä helpottaisi kaikkien opiskelijoiden oppimista ja edistäisi erityisesti monien erityisryhmien opetukseen osallistumista merkittävästi. Näistä opiskelijoista mainittakoon esimerkiksi heikkonäköiset, huonokuuloiset ja liikuntavammaiset opiskelijat, opiskelijat joilla on lukemisen tai kirjoittamisen vaikeuksia, aktiivisuuden ja tarkkaavaisuuden häiriö tai Aspergerin oireyhtymä. TYYn esteettömyystyöryhmä haluaakin muistuttaa, että jokaisella opiskelijalla tulisi olla yhtäläiset mahdollisuudet suorittaa opintoja.

Toivomme, että otatte jatkossa huomioon esteettömyysnäkökulman tehdessänne opetukseen liittyviä ratkaisuja. Luentomateriaalien etukäteen toimittamisen lisäksi opetuksen esteettömyyttä voi lisätä esimerkiksi tarjoamalla selkeät tiedot kurssin rakenteesta ja käytännön järjestelyistä, käymällä luennon alussa läpi sisällön pääasiat sekä tarvittaessa antamalla opiskelijan tehdä luennoista ääni- tai kuvatallenteita omaan opiskelukäyttöönsä. Kirjeen liitteenä on työryhmän koostama posteri, jossa kerrotaan yksinkertaisista tavoista edistää opetuksen esteettömyyttä. Posteri on koostettu Esteetön opiskelu korkea-asteen oppilaitoksissa (ESOK) -hankkeen materiaalien pohjalta.

Lisätietoja aiheeseen liittyen voi kysyä TYYn esteettömyystyöryhmän puheenjohtaja Hannele Karilaiselta, tyy-sopo@utu.fi.

Ystävällisin terveisin,
TYYn esteettömyystyöryhmä

Hannele Karilainen
TYYn esteettömyystyöryhmän puheenjohtaja

Marika Kangas
TYYn esteettömyystyöryhmän sihteeri

TYYn esteettömyystyöryhmä perustettiin opiskelijoiden vaikutusmahdollisuuksien lisäämiseksi Turun yliopiston esteettömyystyössä. Toiminnan tarkoitus on asenneilmapiiriin vaikuttaminen ja esteettömyystyön vakiinnuuttaminen yliopistoyhteisössä ja valtakunnallisesti.